Първанов: Посрещаме 3 март с грижа и тревога за Балканите
Първанов: Посрещаме 3 март с грижа и тревога за Балканите / netinfo

Тържествената заря проверка в София беше кулминацията на честванията на 130-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Трети март е един от символите на българската признателност - една от най-същностните черти на българския национален характер, изтъкна президентът  Георги Първанов в словото си. Той изрази признателност към Русия, руската армия и бойците от всички приятелски националности, жертвали живота си за свободата на България.

Президентът Георги Първанов подчерта, че Трети март се отбелязва и заради нещо особено важно - защото е датата, с която свързваме нашето връщане в голямото европейско семейство, датата на която България отново се появи на европейската политическа карта. Българските проблеми, съдбата на България, заеха своето трайно място в дневния ред на Европа.

Посрещаме Трети март с грижа и тревога за Балканите. Помним добре, че събитията от 19-и век позволиха на немалка част от балканските народи да изградят своите държави върху руините на Османската империя. Знаем добре, че тези събития оставиха и много поуки, имат и своите проекции и днес. Ние българите помним добре тези уроци. Когато сме осъзнавали общия си интерес в региона, винаги сме имали своите успехи, каза президентът Георги Първанов.

Винаги ще има изпитания пред нашата нация, от това как ги преодоляваме, дали сме единни, сплотени, зависи дали ще бъдем силна и успяваща нация, каза президентът Георги Първанов, завършвайки словото си с "Да живее България!".

След словото на президента започна тържествената заря-проверка, последвана от илюминации. В началото на церемонията на площада бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава - сред тях и копие на Самарското знаме.

На площада присъстваха председателят на Народното събрание Георги Пирински, премиерът Сергей Станишев, министри, депутати, дипломати, председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия Сергей Миронов, представители на Българската православна църква и на Главното мюфтийство.