Първанов иска да се свика КСНС заради случилото се в Гърмен и Орландовци
Първанов иска да се свика КСНС заради случилото се в Гърмен и Орландовци / снимка: БГНЕС
Първанов иска свикване на Съвета по национална сигурност за етническите проблеми
80650
Първанов иска свикване на Съвета по национална сигурност за етническите проблеми
  • Първанов иска свикване на Съвета по национална сигурност за етническите проблеми

Заради сблъсъците между българи и роми да се свика Консултативният съвет по национална сигурност към президента, поиска лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му заради конфликтите стабилността на правителството не е застрашена, но са застрашени гражданският и социалният мир.

По темата с предстоящия референдум за промяна на изборните правила, Първанов обяви, че допитването вече се е провалило заради начина, по който президентът Росен Плевнелиев е формулирал въпросите.

„Най-вероятно този референдум ще се окаже неуспешен и първопричината за това е в начина, по който държавният глава Росен Плевнелиев формулира въпроса. Защото въпрос да се избират мажоритарно част от народните представители не дава никаква информация на хората, не ги мотивира по никакъв начин да гласуват. Има липса на яснота по задължителното гласуване, с какво е задължително - дали със санкции или по някакъв друг начин", запита Първанов.

„Да не говорим за това, че включването на нашите сънародници в чужбина за едно задължително гласуване наистина поставя въпроса с какво ги задължаваме. С какво може да бъде задължен един наш сънародник в Испания, в Гърция или зад Океана, да не говорим как може да бъде санкциониран, дори мотивиран, за да гласува. Просто остават много неясни въпроси", допълни Георги Първанов.