/ БГНЕС
Съдът пусна от ареста 15-годишното момче, което през лятото нападна с нож свой съученик в столичния кв. "Надежда". До инцидента се стигнало след като в продължение на една година тийнейджърът бил подложен на системен тормоз от свой съученик, който публикувал хомофобски колажи и обиди в социалните мрежи. Намушканият младеж беше настанен в болница в тежко състояние, но вече е добре и е изписан от лечебното заведение.

След двумесечен престой зад решетките пред съда днес 15-годишният Даниал Бейкверди Али отново заяви, че съжалява за стореното и помоли да бъде пуснат на свобода. Той заяви, че е подложен на нов тормоз от арестантите, които го биели и заплашвали, че ще посегнат на родителите му.

26 юли: Тийнейджър намушка с нож друг заради публикация в интернет
 
В крайна сметка, магистратите измениха мярката му за неотклонение, като взеха предвид добрата му характеристика, която се потвърждава от успехите му в училище и от впечатленията на неговите преподаватели, които го определят като спокойно и неконфликтно момче. Според съда от тук нататък най-адекватно би било младежът да продължи образованието си, паралелно с процеса, като бъде поставен през това време под надзор от инспектор на Детска педагогическа стая.

Адвокатът на младежа Димитър Марковски коментира, че момчето ще напусне училището, в което е бил тормозен и ще продължи образованието си другаде: „Абсолютно правилно и законосъобразно градският съд пусна момчето. Случаите, в които един непълнолетен следва да седи в арестни условия, са изключителни. Но събраните доказателства за личността и за проявите на пострадалия и неговите съученици и приятели към моя клиент красноречиво говорят за личния мотив, който се установява за нараняването на пострадалото момче Сотиров. Което е пряко свързано с това дали Ади е обществено опасен млад човек. Това момче вече два месеца стои в ареста. Върху него там е имало прояви на тормоз, на закани, на заплахи от другите обитатели на следствения арест. Продължаването на неговото задържане щеше да доведе до рухването на психиката на момчето”.

Тийнейджърът, който рани друг с нож в „Надежда“, остава в ареста
 
След решението на съда бащата на задържания младеж коментира, че не е знаел за тормоза върху сина му и съжалява, че не го е защитил по-рано.
 
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано в 3-дневен срок пред Апелативния съд.