Пунктовете за товарния трафик по границата с Гърция са затворени
Пунктовете за товарния трафик по границата с Гърция са затворени / cнимкa: DarikNews
Комисар Тодор Георгиев, РГС-Смолян
25389
Комисар Тодор Георгиев, РГС-Смолян
  • Комисар Тодор Георгиев, РГС-Смолян

Всички пунктове по границата на страната ни с Гърция за товарния трафик са затворени. Това съобщи за Дарик комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална гранична служба-Смолян. По думите му работи единствено ГКПП Златоград, но там могат да преминават само леки автомобили и микробуси.

Към момента няма никаква информация кога пунктовете ще бъдат отворени отново. На ГКПП Кулата са се натрупали около 20-30 ТИР-а. Няма струпване на леки автомобили, тъй като те са били пропускани в по-ранните часове, уточни Георгиев.

Поради неяснотите около обстановката той призовава шофьорите да се въздържат от пътувания.

Стачкуващите гръцки земеделци блокираха в 18.00 ч. ГКПП Промахон за всички видове автомобили, след като от 17 часа през пункта се пропускаха само леки коли и автобуси. Няма информация докога ще продължи блокадата.

ГКПП Капитан Петко войвода беше отворен от 18.30 ч. за всички видове автомобили за един час - до 19.30 ч. Пунктът беше затворен и по-рано днес - между 16.30 и 18.30 ч.

„Дано се разберат с тяхното правителство. Но на този етап проявяват разбиране и за няколко часа, когато затворят, след това ги пускат да вървят", заяви пред Дарик премиерът Бойко Борисов днес. Гръцките фермери обаче отказаха среща с представители на правителството на Гърция.

Ръководството на МВР е разпоредило екипи на полицията, пожарната и „Гражданска защита" да бъдат в готовност за обезпечаването на сигурността на чакащите да преминат през ГКПП с Гърция. Действията са координирани от кризисния щаб във връзка с подновените блокади на границата. На телефона за спешни повиквания - 112, гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ в случай на нужда.