родители деца увреждания протест
родители деца увреждания протест / БГНЕС, архив
Провокации към протеста на майките на деца с увреждания
98336
Провокации към протеста на майките на деца с увреждания
  • Провокации към протеста на майките на деца с увреждания
Едри момчета бутат палатката и обиждат майките на деца с увреждания, които повече от месец вече протестират пред парламента. За това разказаха пред Дарик майките. Преди дни те напускаха работните групи, които изготвят реформата в сферата. А преди ден до тях се настани втора палатка - на национално представителни организации на хора с увреждания, които се обявиха против майките и подкрепят действията на социалния министър Бисер Петков.
 
И национално представените организации на хората с увреждания вдигнаха палатка

Вчера, минути преди при майките на деца с увреждания да отиде министърът, за да ги помоли да се върнат в работните групи, до тях набързо беше разпъната втора палатка. И тя беше посетена от Бисер Петков, а национално представителните организации на хора с увреждания го подкрепиха и се обявиха против майките.
 

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента

 
16 юли: Министърът съжали, че майките напускат работната група; считал ги за катализатор

Днес пред Дарик една от протестиращите майки - Вера Иванова, разказа какво се е случило сутринта.

"От онзи ден започнаха провокации - момчета с мускули минават, предизвикват ни, седят зад палатката. Има над пет сигнала на 112, но никой не взема някакви мерки. Стигна се до там на наши майки да им става лошо, тъй като обидите към нашите деца са огромни. Ние сме подложени на страшен натиск и голямо напрежение. На мен ми беше казано, че детето ми приличало на това нещо, което сме сложили в инвалидната количка", обясни жената.
 
А "това нещо" в инвалидната количка е скелет с тениска "Системата ни убива".
 

родители деца увреждания протест
БГНЕС, архив


Докато Вера разказва за случилото се, станахме свидетели на поредния път, в който полицаи преминаха, но така и не взеха отношение към втората палатка.
 
Съдбата на законопроекта за личната помощ – ясна след ваканцията на депутатите

Оказва се, че този протест има съгласувателно писмо от Столична община, но не тук. Мястото им е от другата страна, но те седят тук. На всеки час призоваваме органите на реда да си свършат работата, защото тук децата плачат и не можем да ги подлагаме на това нещо - обидите спрямо тях. Но органите на реда не предприемат нищо", разказа още Вера Иванова.
 
По думите й "някои им се обажда от високо ниво и им казва а не се наместват".
 
Протестиращите майки на деца с увреждания дадоха срок на управляващите

Същите тези едри момчета, които обиждат майките и децата с увреждания, сутринта помагали на разпъването на палатката на национално представителните организации на хора с увреждания.
 
За 30 юли е насрочен големият протест на майките на деца с увреждания, в който ще се включат майки от цялата страна.
 

родители деца увреждания протест
БГНЕС, архив


Бисер Петков се усъмни в мотивите на майките на деца с увреждания

Междувременно в кулоарите на парламента социалният министър Бисер Петков се усъмни в мотивите на майките да протестират. Министърът обясни, че вчера добронамерено поканил майките да се върнат в работната група, но те били отказали. Това им поведение пък го накарало да се замисли.
 
Вчера той отиде до палатковия лагер, а минути преди пристигането му до него се настани втори лагер с хора от национално представителните организации, които подкрепиха позицията на Петков.