И национално представените организации на хората с увреждания вдигнаха палатка
98324
И национално представените организации на хората с увреждания вдигнаха палатка
  • И национално представените организации на хората с увреждания вдигнаха палатка
Две палатки с протестиращи се сформираха пред парламента днес. След като преди повече от месец майките на деца с увреждания решиха да протестират, седейки пред вратата на депутатите, днес до тях се настаниха национално представителните организации на хората с увреждания. Това се случи минути преди социалният министър Бисер Петков да отиде при майките с молба да се върнат в работните групи за реформата в сферата.
 
Конфликтът между протестиращите майка на деца с увреждания и национално представителните организации се задълбочи в рамките на обсъждането на промените в законите за личната помощ и за здравната експертиза. Днес, минути преди при протестиращите майки да отиде социалния министър, до палатката им бе опъната нова, но на национално представителните организации. И те искат реформа, но са против промените, предложени от майките.

Парламентът прие ключови промени в Закона за интеграция на хората с увреждания
 
Хари Хараламбов от втората палатка обясни защо: "Ултиматуми не поставяме. Трябва да се работи, разбира се, в кратки срокове, доколкото е възможно, но обмислено, без шантаж и без една група, която не е представителна за всички хора с увреждания, и не е представителна за всички майки дори. Защото моята майка също е жива и мога да ви заведа, но тя не идва тук да протестира. И аз също по техните критерии съм дете над 18 години. Така че, тази група не е представителна и тя не може с натиск да постига решение само на собствените си проблеми, като обаче харчи за това и финансовия ресурс, определен за нас".
 
Майките на деца с увреждания видяха във втората палатка опит за провокация. А междувременно дойде и социалният министър, за да разговаря с тях: "Ако приемете поканата, можем да се срещнем още утре, за да ви запознаем с това, което имаме към момента като проект, а работната група ще заседава в понеделник, надявам се с ваше участие".

Социалният министър съжали, че майките напускат работната група; считал ги за катализатор
 
"Отговори в момента не даваме. Само казваме, че излизаме на обявен национален протест "Системата ни убива" на 30 юли в 17 часа". отвърнаха майките на деца с увреждания.
 
След това министърът отиде и при втората палатка с национално представителни организации: "Дойдох, за да апелирам и да поканя представители на майките да се върнат в този разговор, който водим, но намерих тук и вас, така че не искам никого да игнорирам. Уважавам исканията и претенциите на всички".

Какво предвиждат промени в Наредбата за медицинската експертиза?
 
"Г-н Министър, ние ви вярваме и ви поздравяваме, ако това е вашата наистина принципна позиция, че проблемите трябва да се решават за всички хора с увреждания", отвърнаха от национално представителните организации на хората с увреждания.
 
За 30 юли е насрочен ефективният протест на майките на деца с увреждания.