Проверяват съдебното минало на Цветанов по делото за клевета
Проверяват съдебното минало на Цветанов по делото за клевета / Sofia Photo Agency, архив

Справка за съдебното минало на вътрешния министър Цветан Цветанов трябва да бъде представена пред Пловдивския районен съд на следващото заседание по делото за клевета срещу вътрешния министър, образувано по жалба на съдия Мирослава Тодорова.

Делото днес беше отложено за 25 юни. Да бъде представено свидетелството за съдимост на вицепремиера поиска защитникът на съдия Тодорова адвокат Даниела Доковска.

Съдията по делото Екатерина Роглекова нареди две седмици преди следващото заседание адвокатът на министър Цветанов да представи личните данни на родителите му. По делото в Пловдивския районен съд бяха редовно призовани и двете страни, но те не се явиха и бяха представлявани от адвокатите си.

Защитникът на съдия Тодорова адвокат Даниела Доковска представи пред съда огромен обем от доказателства срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Тя представи справки за присъдите на Васил Маникатов, справки от затвора в Бобов дол, където той е излежавал присъда. Документацията включва и два доклада от Асоциацията на съдиите до ООН, в които се заявява, че съдебната система е независима институция.

Адвокат Доковска поиска делото да се гледа приоритетно заради престижа на съдия Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите в България и води много дела в Софийския градски съд. Тя подчерта, че в две последователни свои интервюта министър Цветанов е направил директно внушение, че Тодорова работи в услуга на организираната престъпност, тъй като е забавила мотивите към осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

Адвокат Доковска представи на съда диск от запис, на който могат да се видят и чуят изявленията на вицепремиера. Тя поиска те да бъдат свалени на хартиен носител.

Защитникът на министър Цветанов адвокат Десислава Добрева поиска делото да бъде отложено, за да се запознае с доказателствата, които представи адвокат Доковска.

Решението делото да се гледа на пловдивска територия е на Върховния касационен съд, тъй като Тодорова е съдия в Софийския градски съд.

Други новини от Пловдив