Над една трета от българите не са прочели нито една книга през 2021 г. Това показват резултатите от националното представително проучване за нагласите към четенето, които бяха представени в международния ден на грамотността от Асоциация „Българска книга“ (АБК).

Изследването е изготвено от „Алфа рисърч“ с подкрепата на национален фонд „Култура“ и е осъществено през ноември и декември 2021 г. 37,8 процента от респондентите са отговорили, че не са прочели нито една книга през миналата година, 5,1 процента са прочели над 30 книжни заглавия за същия период.

НБУ дари книги на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий"

Читателските нагласи са свързани с притежанието на домашна библиотека, смятат от АБК. Според данните на проучването всеки пети българин има от нула до 10 книги вкъщи. Близо 10 процента от всички анкетирани признават, че нямат нито едно заглавие у дома.

Сред факторите за нарастващия дял на нечетящите българи е и по-трудният достъп до литература в малките населени места, коментира Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК. Според нея трябва да има национална стратегия за насърчаване на четенето, която да включва приемане на закон за книгата, премахване на данъка върху добавената стойност за книгите и др. 
БТА