Протести в над 150 европейски града срещу АCТА
Протести в над 150 европейски града срещу АCТА / снимка: Reuters

Граждани от над 150 европейски града ще излязат на мирен протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА. У нас протестни демонстрации ще има в повече от 15 града. Те бяха организирани през последните няколко седмици чрез социалната мрежа Facebook. Протестите ще започнат в 11 часа.

Протестни шествия ще има в Бургас, Варна, Пловдив, Габрово, Русе, Хасково, Ямбол и още няколко града. В София протестиращите ще тръгнат от НДК и ще стигнат до Народното събрание, където ще се проведе митинг.

Един от организаторите на столичното шествие, Радослав Стоянов, сподели пред Дарик, че вярва, че ще се стигне до спиране на ратификацията на АCТА: "Когато влезе в сила, ние ще имаме по-скъп интернет, в който сме под постоянно наблюдение. Няма да ни подслушват, а ще ни записват, буквално всички и постоянно. Ние сме за това всеки артист да получава заслуженото, но нека това да не става с цената на човешките ни права. След като нашите народни представители по една или друга причина не изразяват нашия глас, не се застъпват за нас, а се застъпват за бизнеса, то е време ние да излезем и да им кажем "Не на АCТА"!"

За разлика от протестиращите, организациите, представляващи носители на авторско право, заявиха, че с АCТА няма да бъдат нарушени правата на потребителите, а ще бъдат защитени авторите.