/ БТА
Прокурорите желаят възходящо и устойчиво развитие на съдебната система, каза председателят на Асоциацията на прокурорите в България Владимир Николов на дискусия за промените в Конституцията.

Искаме модерна и отчетна прокуратура и съдебна система, които да са в услуга на гражданите. Искаме да сме активен субект на тази реформа и да участваме като партньор в бъдещи дискусии. Ние искаме не по-малко от всеки гражданин да имаме това, което всички заслужават - европейско развитие на страната, каза Николов.

Вместо да се занимаваме със същностите въпроси, всичко се персонифицира около фигурата на главния прокурор, смята Владимир Николов.

Искаме Висш съдебен съвет (ВСС), който да олицетворява единственото на съдебната власт и да е гарант за нейната независимост, каза той.

Съюза на съдиите: Настоящият интегриран орган на ВСС трябва да се запази с две колегии

Всички трябва да осъзнаят своят отговорност, за да имаме модерна, публична и отчетна прокуратура, коментира Николов. 

Според него не трябва коренно да се променя балансът в състава на ВСС. Николов посочи, че в момента това е направено, а с новите промени това може да породи въпроси. Ще се получи дисбаланс в новия ВСС и това не е в интерес на никого, каза той. 

Българските прокурори могат да носят отговорност за това системата да се управлява законосъобразно, прозрачно, и няма как да  бъдат заобиколени в този процес, каза Николов.

Според него е важно как ще се гарантира правилното функциониране на системата.

Има дълбоко неразбиране какво е надзорът за законност, коментира още председателят на Асоциацията на прокурорите в България. Според него е по-добре нещата да бъдат разписани така, че да няма злоупотреба, но ще се даде възможност законодателят да определя тези случаи.

Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба е приветствано от нас, заяви Владимир Николов.
Димитър Абрашев/БТА