Прокурори избират кой да довърши мандата на покойния Камен Ситнилски във ВСС
Прокурори избират кой да довърши мандата на покойния Камен Ситнилски във ВСС / Sofia Photo Agency, архив

Прокурори от цялата страна избират свой представител, който да довърши мандата на покойния Камен Ситнилски във Висшия съдебен съвет. В 11 часа започна първото Общо събрание на прокурорите за избор на член на кадровия орган по новия ред, предвиден в Закона за съдебната власт.

Почина бившият зам. главен прокурор Камен Ситнилски

С промените се урежда пряко участие на всеки магистрат, вместо чрез провеждане на отделни делегатски събрания на съдиите и прокурорите. Право да участват в днешното общо събрание имат 1507 прокурори от цялата страна.

Номинацията за вакантния пост е само една- заместник-шефът на Окръжната прокуратура в Хасково Розалин Трендафилов. Пред журналисти той обясни, че мотивацията му да кандидатства за поста е, че той би бил един достоен завършък на приключващата му професионална кариера.

Зам.-шефът на хасковската прокуратура номиниран за член на ВСС

Припомняме, че 5-годишният мандат на Висшия съдебен съвет изтича през септември тази година. Все още се водят спорове около въпроса дали в оставащото си време кадровият орган, в настоящия му силно компрометиран състав, може да проведе процедурата по избор на нов шеф на Върховния административен съд, тъй като мандатът на настоящия Георги Колев изтича през декември.