Прокуратурата започна проверка в дома в Асеновград заради заключеното дете
Прокуратурата започна проверка в дома в Асеновград заради заключеното дете / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Прокуратурата започна проверка в дома в Асеновград заради заключеното дете
47356
Прокуратурата започна проверка в дома в Асеновград заради заключеното дете
  • Прокуратурата започна проверка в дома в Асеновград заради заключеното дете

Районна прокуратура- Асеновград и комисия от общината проверява случая със заключеното дете в дом „Таню войвода”, което не е на четири години, както съобщиха от полицията, а на 16. Момчето е с психически проблеми и живее от няколко години в дома. В неделя директорът на дома Весела Симеонова открила момчето заключено в едно от спалните помещения. По думите й, това е направил един от дежурните възпитатели.

Социалният работник обяснил, че младежът сам поискал да бъде заключен, тъй като се притеснявал да не би другите деца да го обиждат и да му се смеят. Според Симеонова момчето е проявявало агресивно поведение, но точно в този ден не се е държало така. Тя поискала обяснения от възпитателя и подчерта, че ще настоява той да бъде наказан според нормативните разпоредби.

Случаят е рецидив, заявиха от Агенцията за закрила на детето в София. Те също ще започнат проверка. Директорката на дома Весела Симеонова е предоставила доклад в общината за случая. Оттам обаче отказаха да коментар до изясняване на резултатите от проверката.

Според отлично информиран източник детето наистина е било заключено по негово желание, а Весела Симеонова е решила това да се разчуе, тъй като самата тя се страхува за поста си.

Това е втори инцидент в социалното заведение. Преди четири месеца три момичета от дома подадоха жалба в прокуратурата, че са били изключвани в изолатора в продължение на седем дни. Те обвиниха възпитателите си и директора в системен тормоз и срещу Весела Симеонова бе повдигнато обвинение. Тогава Районен съд-Асеновград отстрани Весела Симеонова с мотива, че ще повлияе със служебното си положение върху показанията на децата и на служителите в дома. Окръжните магистрати обаче върнаха Симеонова на работа.

От Държавната агенция за закрила на детето поискаха Симеонова да бъде дисциплинарно уволнена, но бившият кмет на Асеновград Христо Грудев отказа да я освободи. След случая трите момичета не живеят в дома.