Прокуратурата връща съдебномедицинската експертиза по случая с „бебето от фризера
Прокуратурата връща съдебномедицинската експертиза по случая с „бебето от фризера / DarikNews.bg, Велико Търново

Окръжната прокуратура във В. Търново връща деветорната съдебномедицинска експертиза по досъдебното производство за така нареченото „бебе от фризера", съобщи говорителя на прокуратурата Румяна Ирманова. Причината е, че експертното заключение е подписано от осем от деветте вещи лица.

„Нямаме обяснение защо един от лекарите, който е уважаван гинеколог от София, не е подписал експертизата, но нямаме право да я приемем в този вид, тъй като не е окомплектована. Становището на вещото лице е важно за нас и за това искаме да го получим или да подпише заключението на колегите си", коментира Румяна Ирманова. Тя заяви, че няма право да разгласи заключението на експертите относно обвиненията срещу лекарите за умишлено причиняване на смъртта на детето, родено от 17-годишна ученичка от Г. Оряховица.

На 30 ноември 2010 г. шефът на родилното отделение в горнооряховската болница д-р Димитър Сотиров, гинеколозите Михаил Милатович и Стафан Лазаров и педиатърът Катя Гецова бяха арестувани по подозрение за умишлено умъртвяване на преждевременно родено бебе. Историята доби популярност като случая с "бебето от фризера", тъй като новороденото било поставено там.

По- късно петорна съдебномедицинска експертиза констатира, че детето е родено мъртво, но прокуратурата назначи нова деветорна експертиза за по-пълно заключение.

„Искам да подчертая, че във всеки един случай постъпваме според изискванията на закона и се стараем да сме максимално обективни. Никога не сме искали да демонизираме хората с бели престилки, а напротив - отнасяме се с необходимото уважение към тях. Ще припомня, че съвсем наскоро по друго дело срещу трима от медиците - Катя Гецова, Стефан Лазаров и Димитър Сотиров, колегата Светльо Калчев, след като се запозна с новада съдебномедицинска експертиза промени становището си по време на процеса и не поддържаше повече обвинението", добави Румяна Ирманова.

В крайна сметка на 16 юли тримата лекари бяха оправдани от Габровския съд по обвинението за смъртта на новородено момченце от Дебелец, родено на 1 юли 2009 година.

Други новини от Велико Търново