/ БГНЕС
Прокуратурата повдига прецизирано обвинение на бившия депутат Живко Мартинов
100257
Прокуратурата повдига прецизирано обвинение на бившия депутат Живко Мартинов
  • Прокуратурата повдига прецизирано обвинение на бившия депутат Живко Мартинов
Приключи разследването по аферата "Суджукгейт", похвалиха се от спецпрокуратурата.
 
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е получил прецизирано обвинение за изнудване - според него през 2012 г. Мартинов изнудил добрички бизнесмен да му предостави 4 тона суджук и други колбаси с уверението, че всичко е предназначено лично за премиера Бойко Борисов. В противен случай Мартинов го заплашил, че ще съсипе бизнеса му.
 
Живко Мартинов не се яви в спецпрокуратурата заради болест

Впоследствие разследването установило, че до премиера не достигнал нито килограм от суджука, а Мартинов подаде оставката си като народен представител. Преди месец обаче той заяви, че все още е член на партията и дори си е платил членския внос.
 
През лятото на 2017 г. Мартинов получи общо шест обвинения от Софийската градска прокуратура, а днес от спецпрокуратурата съобщиха, че му повдигат прецизирано обвинение за изнудване. Според обвинението в периода 2012-2013 г. Мартинов изнудил добрички бизнесмен да му предостави 4 тона суджук и по 30 кг филе „Елена” и телешка пастърма. Нанесените финансови вреди на бизнесмена са за над 36 000 лева по изчисления на прокуратурата.
 
По данни на главния прокурор Сотир Цацаров суджукът бил по специална рецепта с телешко, еленско и свинско месо, а вече бившият депутат уверил бизнесмена, че всичко е предназначено лично за премиера Бойко Борисов. В противен случай Мартинов го заплашил, че ще съсипе бизнеса му, а от прокуратурата публикуват и множество цитати с различни заплахи:
 
"Ако не ми предоставиш суджука ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша ще те вкарам в ареста. Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суджук. Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник. Нали си знаеш урока? Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил".
 
Разследването обаче установило, че до премиера Борисов не достигнал нито килограм от суджука, а Мартинов впоследствие подаде оставката си като депутат. Преди месец обаче той се похвали, че още е член на ГЕРБ и дори си е платил членския внос. Няколко дни по-късно колите на двама от свидетелите по "Суджукгейт" в Добрич мистериозно изгоряха.
 
Специализираната прокуратура разпореди да бъде денонощно охраняван свидетел по "Суджукгейт"

През 2017 г. Мартинов получи мярка за неотклонение "парична гаранция" от 45 000 лева, която обаче впоследствие бе намалена до 20 000 лева. Освен него обвиняеми по делото са бившият директор на МВР-Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич, както и Петър Малджиев, който също заплашвал с убийство двама от свидетелите по делото.
 
Ако бъде признат за виновен по обвинението в изнудване Живко Мартинов може да получи от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на имущество.