СГП привлече Петър Малджиев като обвиняем по делото на Живко Мартинов 
СГП привлече Петър Малджиев като обвиняем по делото на Живко Мартинов  / ThinkStock/Getty Images
Петър Малджиев е привлечен като четвърти обвиняем по делото на Живко Мартинов „Суджука“. В съобщение на сайта на Прокуратурата на РБ се казва, че Софийска градска прокуратура е повдигнала днес на Малджиев обвинение за две престъпления – за закана с убийство и за опит за принуда.

По делото вече бяха привлечени към наказателна отговорност бившият депутат от ПП ГЕРБ от Добрич Живко Мартинов, бившият директор на ОДМВР – Добрич – Веселин Колев и Розалина Брайкова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Делото срещу Живко Мартинов вероятно ще е първото в Специализирания съд след поправките в НПК

В хода на разследването до настоящия момент е установено, че Малджиев е близък приятел на двамата.

Самият той бил собственик на два хотела в курортно селище Кранево, казино в Добрич и други търговски обекти. Назад във времето е бил шеф на "Аполо и Болкан" и е бил свързан с бившите силови групировки.

През месец ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Бивш полицейски шеф с обвинения за „Суджукгейт”

Ако бъде признат за виновен Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления.
Спрямо Малджиев е взета мярка за неотклонение „подписка“.

По настоящето производство вече е привлечен към наказателна отговорност Живко Мартинов, като са му повдигнати общо шест обвинения. Сред тях са две обвинения за изнудване, обвинение за закана с убийство, обвинение за лично укривателство, принуда и престъпление срещу реда на управление.

На Мартинов е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв.

Веселин Колев е привлечен към наказателна отговорност за закана с убийство, принуда и подбуждане към лъжесвидетелстване. Определена му е мярка за неотклонение „подписка“.