Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов
Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов / БГНЕС
Софийският градски съд намали с повече от половината обявената гаранция на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, прочул се с изнудване за суджук от името на премиера. Магистратите мотивират решението си с имотното състояние на Мартинов и не са съгласни с прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на престъпленията сумата трябва да е по-висока. Така бившият депутат ще трябва да заплати само 20, вместо обявените първоначално 45 000 лева. Мартинов е с общо шест обвинения от прокуратурата, включително за изнудване и оказване на натиск над полицейски началници, прокурори и собственици на фирми.

Бившият депутат Живко Мартинов получи шест обвинения
 
В края на юли Живко Мартинов бе обвинен за това, че в периода 2012-2013 г. изнудил добричкия бизнесмен Кирил Костов да му предостави общо 4 тона суджук, десетки килограми филе „Елена” и телешка пастърма. Мартинов заплашил търговеца с проверки от полицията, данъчните и Агенцията по безопасност за храните. Суджукът бил по специална рецепта с телешко, еленско и свинско месо, а бившият депутат уверил Костов, че всичко е предназначено за премиера Бойко Борисов. Последвалото разследване установило, че до премиера суджук така и не е стигнал, а бизнесменът бил изнудван и за други придобивки от Мартинов – климатична стена, офис мебелировка и сглобяеми гаражи.
 
Освен за суджука Мартинов е обвинен по още пет престъпления, сред които за изнудване и заплаха за убийство. Също и заради заплахи към полицейски началник в Добрич, в опит да се помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Последното обвинение на Мартинов е за опит да притисне шефа на ВИК-Добрич да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения за известно време.

Депутат от ГЕРБ поискал от търговец 4 тона суджук
 
Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Мартинов, а той впоследствие обяви, че го дава сам. Междувременно изнудваният за суджуците бизнесмен Кирил Костов се оплака, че бившият депутат оказвал натиск над него и семейството му, включително чрез заплахи за живота и постоянни проверки от държавни институции.
 
Първоначално исканата от прокуратурата гаранция за Мартинов бе 45 000 лева, което съвпадаше и с обявената обща стойност на 4-те тона суджук. Адвокатите му обаче поискали намаляване, с мотива, че размерът е прекомерен. След анализ на доказателствата съдът взел решение, че няма достатъчно данни за имотното състояние на Мартинов и намалил гаранцията му повече от два пъти. Магистратите не се съгласили със становището на прокуратурата, че заради високата обществена опасност и характера на престъпленията сумата трябва да е по-висока. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.