/ БГНЕС
Бившият депутат е заплашен от затвор до 15 години, глоба до 10 000 лева и конфискация на имущество
Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов. Предстои внасянето на делото в съда, съобщават от институцията.

Специализираната прокуратура повдигна прецизирано обвинение на бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов, е за изнудване, за което е предвидено наказание „Лишаване от свобода” от 5 до 15 години, глоба от 5 000 до 10 000 лева и конфискация от имуществото.

Специализираната прокуратура разпореди да бъде денонощно охраняван свидетел по "Суджукгейт"

Днес Живко Мартинов бе редовно призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се яви по
здравословни причини. Представен е болничен лист до 15.01.2019 г. Предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16.01.2019 г.

Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от м. януари 2012 г. до м. януари 2013 г., в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му - да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.

Прокуратурата започна досъдебни производства за подпалените автомобили на свидетели по "Суджукгейт"

Отправените към А. П. П. закани са: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суждук.

Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста.

Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“


Разследването обаче установило, че до премиера Борисов не достигнал нито килограм от суджука, а Мартинов впоследствие подаде оставката си като депутат. Преди месец обаче той се похвали, че още е член на ГЕРБ и дори си е платил членския внос. Няколко дни по-късно колите на двама от свидетелите по "Суджукгейт" в Добрич мистериозно изгоряха.

През 2017 г. Мартинов получи мярка за неотклонение "парична гаранция" от 45 000 лева, която обаче впоследствие бе намалена до 20 000 лева. Освен него обвиняеми по делотоса бившият директор на МВР-Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич, както и Петър Малджиев, който също заплашвал с убийство двама от свидетелите по делото.
 
Ако бъде признат за виновен по обвинението в изнудване Живко Мартинов може да получи от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на имущество.