От 3 до 10 години затвор поискаха от прокуратурата за бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Те са подсъдими по делото "EVN", което вече е на финалната права. Подсъдими по него са още трима души.
 

Трайков Прокопиев съд
БГНЕС


Дянков и Трайков отговарят за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Според прокуратурата те са били подбудени от Иво Прокопиев, а сделката е ощетила бюджета с 20 млн. лв.

Прокопиев, Дянков и Трайков се изправиха пред спецсъда за продажбата на EVN

Близо 6 часа двама прокурори обясняваха пред съда, че обвиненията на бизнесмена и бившите министри са доказани. По време на заседанието Иво Прокопиев и Симеон Дянков заявиха, че са невинни и не са извършвали никакви престъпления. Казаха още, че са се познавали бегло.
 

Трайков Прокопиев съд
БГНЕССпоред прокуратурата, ако Прокопиев, Дянков и Трайков бъдат осъдени на затвор ефективно, мерките за неотклонение на тримата трябва да бъдат променени в "задържане под стража". 

КПКОНПИ внася в съда иска за отнемане на незаконното имущество на Прокопиеви

"Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения, изобщо без липсата на причинно-следствена връзка. Единственото, което очаквам оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда", коментира бизнесменът Иво Прокопиев.
 

дело Иво Прокопиев
БГНЕС


На този етап от прокуратурата отказват коментар. Предстои по-късно днес или утре съдът да обяви присъдите по делото.