/ БГНЕС
Олигархът и издател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев се изправи пред Спецсъда по време на поредното заседание по делото за продажбата на държавния дял от EVN, с което са нанесени щети на държавата в размер на 28 милиона лева.

Заедно с него подсъдими по делото са бившите министри от кабинета Борисов 1 - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, заради участието им  в сделката за раздържавяването на 33% от електроразпределителното дружество през фондовата борса през 2011 г.
 

делото за EVN
DarikNews.bg



Пред съдиите Прокопиев заяви, че не разбира в какво е обвинен. 

"Как може да има обвинение в криминално престъпление, при изразяване на мнение", възмути се известният приватизатор заради това, че името му е било "споменавано два пъти извън делото". После изнесе лекция защо "банките ограничили достъпа до кредитите". По думите му това бил начин за набавяне на приходи в бюджета по време на криза.

След него онлайн се включи бившият финансов министър Симеон Дянков, който също се оплака, че го съдят. От скайпа Дянков се похвали, че е оставил финансите на държавата във "великолепно състояние".

"Обвинението срещу мен е грубо нарушение на закона", каза пред спецсъда Дянков. Бившият му колега Трайчо Трайков заяви, че не е занижавал умишлено оценката на акциите на EVN. Техен защитник е Ина Лулчева, която също е в съдебната зала.

Подсъдими са и трима от служителите на фирмата на Прокопиев - "Булброкърс". Един от тях заяви пред съда, че сделката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината - никой не искал да купува, тъй като било време на криза.

Според служителя на Прокопиев - "Булброкърс" си свършила перфектно работата и сделката била успешна.

В ранния следобед започнаха пледоариите по делото. Преди днешното заседание защитата на подсъдими протакаше събитията с цел отлагане на процеса за есента. Съдът обаче реши да пристъпи към делото. Очаква се държавното обвинение да заяви в съдебна зала какви обвинения иска за олигарха, бившите министри и другите трима обвиняеми.

Съдиите отказаха и да приобщят към делото материали от медиите на Прокопиев „Дневник“ и „Капитал“ и близките до него „Медиапул“, „Клуб Z“, „Фрогнюз“, bTV и Факти.бг. Публикациите, предложени на съда от адвокат Даниела Доковска, са за спечелено гражданско дело от Прокопиев срещу Стоян Мавродиев за клевета.

"Съдът не може да обоснове своите изводи от медиите, защото журналистите излагат фактите не от непосредствено възприятие. В края на съдебното дирене съдът има свои непосредствени впечатления", отсече съдия Вилислава Ангелова.