Прокуратурата: Пловдивският кмет Иван Тотев не е извършил престъпление
Прокуратурата: Пловдивският кмет Иван Тотев не е извършил престъпление / снимка: БГНЕС, архив

Липсват данни за извършено длъжностно престъпление по случая със скандалните записи на кмета Иван Тотев. Проверката е приключила с отказ за образуването на досъдебно производство, съобщават от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Обследвано е дали при подготовка на две решения на Пловдивския общински съвет са допуснати нарушения от длъжностни лица от общинската администрация, но такива нарушения не са установени. Изслушан е компактдиск със записи от партийно събрание на  ГЕРБ от 8 октомври 2013 г. Проверяваните от прокуратурата записи не са тези, предоставени от програмата на Дарик във връзка с образуваното разследване, а други, дадени на компактдиск от пловдивския вестник „Марица”.

Снети са обяснения от кмета Иван Тотев и още 14 лица, присъствали на събранието. Те са отрекли на събранието да са били дискутирани теми, свързани с решенията на Общински съвет-Пловдив, или са заявили липсата на спомени да са били извършвани такива разисквания.

Снети са обяснения и от всички длъжностни лица в общината, имащи отношение към процеса на изготвяне и съгласуване на обсъжданите решения на Общински съвет-Пловдив, и те не са предоставили сведения за нечие неправомерно въздействие в хода на работата им.

В дните след излъчването на записите кметът Тотев призна, че това е неговия глас и не отрече казаното, но заяви, че изказването му е изкарано от контекста.

С оглед липса на достатъчно данни за извършено престъпление, наблюдаващият прокурор е постановил отказ да бъде образувано досъдебно производство. Естеството на записания разговор, от своя страна, е било преценено от наблюдаващия прокурор единствено като поставящо въпроси за нивото на политическата култура и фразеология, за степента на политическо противопоставяне в страната и евентуално за механизма на мобилизиране и стимулиране на партийни активи, които въпроси не подлежат на наказателна преценка и отговори на които би следвало да даде гражданското общество.

Решението на Окръжната прокуратура е изпратено седмица след като Дарик изпрати официално запитване за хода на проверката.

Други новини от Пловдив