Прокуратурата няма данни за чужденци, готвели терористичен акт у нас
Прокуратурата няма данни за чужденци, готвели терористичен акт у нас / Thinkstock/Getty Images

Прокуратурата отрече да е получавала сигнал за терористична заплаха и провеждащи се действия срещу чужди граждани.

"До момента в Специализираната прокуратура, компетентна да провежда разследване за тероризъм, не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР", заявяват от прокуратурата, цитирани от БГНЕС.

По време на пресконференция на българо-турския пункт Капитан Андреево вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова съобщи, че има информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия по повод информация, че афганистанци във Великобритания готвят терористичен акт в България, който е провокиран от размириците в Харманли.

Относно информацията, че афганистанци, които живеят на острова търсят съмишленици чрез социалните мрежи, Бъчварова коментира, че това е средата в момента. „Това е информационната среда, контактите, които се осъществяват", допълни тя. Запитана дали има сигнали тя каза само: „Да, имаме и работим по предотвратяване на такива действия. Няма задържани, работим", посочи Бъчварова.

По-късно от пресцентъра на МВР уточниха, че Министерството изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България, а не че има сигнал за готвен терористичен акт в страната.

"Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, уточняваме следното: Министър Румяна Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая", пише в съобщението на ведомството.