Установени са хора, които говорят за готвен атентат у нас
Установени са хора, които говорят за готвен атентат у нас / БГНЕС, архив
Получен е сигнал за готвен терористичен акт в България
91526
Получен е сигнал за готвен терористичен акт в България
  • Получен е сигнал за готвен терористичен акт в България

„Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки". Това каза Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на Дарик във връзка с разпространената в събота в социалните мрежи и английската преса информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт в България заради събитията отпреди 10 дни в Харманли.

Относно информацията, че афганистанци, които живеят на острова търсят съмишленици чрез социалните мрежи, Бъчварова коментира, че това е средата в момента. „Това е информационната среда, контактите, които се осъществяват", допълни тя. Запитана дали има сигнали тя каза само: „Да, имаме и работим по предотвратяване на такива действия. Няма задържани, работим", посочи Бъчварова.

Тъй като думите на Бъчварова бяха разбрани, че има сигнал, че се готви терористичен акт в България, по-късно от пресцентъра на МВР публикуваха уточнение, в което се казва: "Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица, разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, уточняваме следното:

Министър Румяна Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая."

На въпрос "Имате ли сигнал?", министър Бъчварова заяви "Да имаме. Работим по предотвратяване на тикава действия".

От Прокуратурата също коментираха, че няма данни за чужденци, готвели терористичен акт у нас: "До момента в Специализираната прокуратура, компетентна да провежда разследване за тероризъм, не е постъпвала информация за подготвян терористичен акт на територията на Р България. Такива данни не са представяни в прокуратурата и от МВР".

Бъчварова коментира и днешните твърдения на избраната вече за вицепрезидент Илияна Йотова, която по-рано съобщи, че българското правителство предвижда изграждането на три бежански лагера. Според Румяна Бъчварова ще бъдат изградени три кризисни площадки за бежанци, които ще бъдат към Държавната агенция за бежанците. В момента се оглеждат терени.

Европомощта за защита на границите е по-малко от 160 млн. евро, твърди Йотова

Румяна Бъчварова не даде категоричен отговор дали ще подкрепят Реформаторите ако им бъде предложено да съставят кабинет с ГЕРБ.