МВР уточни: Изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България
МВР уточни: Изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България / БГНЕС, архив

МВР изяснява разпространяване на манипулативни твърдения за заплаха към България, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, уточняваме следното:

Министър Румяна Бъчварова заяви, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая.", пише в съобщението на ведомството.

Има лица, които разпространяват тази информация и в чужди медии. Направили сме всичко възможно, за да ги установим, и да преценим защо се разпространява тази невярна информация. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова  пред БНР, предаде "Фокус".

„Тези лица не са задържани, но сме установили кои са, някои от тях не живеят в България. Това е резултат от нашата допълнителна оперативна работа", посочи тя.

„Установили сме, че става въпрос за невярна информация", подчерта министърът в оставка. Румяна Бъчварова обясни, че интервютата, които се провеждат от ДАНС в центровете за настаняване на бежанци имат за цел да установят дали има лица, които са във връзки с терористични организации.

„Колегите установяват дали има опасност или съмнения за опасност и предприемат необходимите мерки", допълни тя. „България е държавата, която без компромис осъществява тези проверки и това е факт, който се признава от всички наши европейски партньорски служби", заяви министърът в оставка.

Източник: БТА