Герман Костин
Герман Костин / БГНЕС, архив
Софийска градска прокуратура протестира наложената присъда от 20 години на Герман Костин, признат за убийството на 5-годишния Никита Плотников. Преди около 2 седмици Софийския градски съд наложи наказанието 20 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 2 вр. с чл. 115 от НК.

Тялото на момченцето, чиято майка също бе открита мъртва, бе намерено в куфар във водоем край софийското село Пасарел през март 2015 г. Към момента няма обвиняем за убийството на Анна Леонтиева. Още тогава разследващите изказаха предположения, че е възможно малкият Никита да е умъртвен, защото е станал свидетел на смъртта на майка си.

20 години затвор за Герман Костин за убийството на „детето в куфара“


През 2018 г. Костин бе осъден на доживотен затвор без право на замяна от Софийския градски съд. По-късно САС отмени присъдата и делото се върна на първата инстанция за ново разглеждане от друг състав.

Прокуратурата счита, че 20-годишната присъда следва да бъде изменена, като на подсъдимия Костин трябва да бъде наложено най-тежкото наказание „доживотен затвор без замяна“. Според СГП определеното по размер наказание от 20 години „лишаване от свобода“ е несъответно на извършеното престъпление и се явява недостатъчно за постигане на целите му, тъй като не са съобразени изключителната тежест на престъплението и личностовите характеристики на дееца.

Обвинението посочва още, че деянието е изключително тежко, осъществено спрямо беззащитно малолетно дете, като интензитетът на действията на подсъдимия надхвърля необходимото за причиняване на смърт на жертвата и е проявена жестокост както преди отнемането на живота, така и при последващите действия на подсъдимия по натъпкване на безжизненото тяло на детето в куфар и изхвърлянето му в язовир Пасарел.

Доживотен затвор за убийството на Никита, изхвърлен в куфар

СГП анализира и психологическите характеристики на подсъдимия, които го индивидуализират като агресивен и жесток човек, като и мотивите за извършване на престъплението, свързани с имуществени и финансови отношения. Костин е с руско гражданство, с висше образование и е бил осъждан.

Прокуратурата продължава да настоява за „доживотен затвор без замяна“, за да бъде подсъдимият отделен от обществото и да му се отнеме възможността да върши други престъпления.