Равносметката за държавното обвинение с борбата срещу конвенционалната престъпност през изминалата година - над 2300 разкрити престъпления, за които обвиняеми са 1200 лица. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на съвместен брифинг с галвния секретар на МВР Иван Иванов за съвместната работа на двете институции през  2020 г.

"С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляванена престъпността, въпреки трудната 2020 г. Бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия. Благодарение на взаимодействието между институциите постигнахме спад на престъпността, с което да гарантираме спокойствието на гражданите“, заяви Милева.

„В началото на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет борбата с битовата престъпност. През 2020 г. са извършени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат бяха разкрити над 2300 престъпления, обвиняеми са 1200 лица“, каза още тя.

Гешев награди магистрати и полицаи (СНИМКИ)

Тя коментира и нападението над журналиста Слави Ангелов, като поясни, че благодарение на бързите действия на МВР, прокуратуратае повдигнала обвинение на трима души. 

„Осъдено на пробация заради хулигански действия спрямо журналист бе и едно лице, което по недопустим начин се опита да възпрепятства работата на Полина Паунова. Своевременните действия на МВР и Прокуратурата по двата казуса ясно показват нашата силна ангажираност за защита свободата на словото”, категоричен беше говорителят на обвинител номер едно.

Сийка Милева: Прокуратурата търси наказателна отговорност, другото е в полето на политиците

Главният секретар на МВР Иван Иванов подчерта, че има трайна тенденция в намаляването на кражбите на автомобили, след като преди е имало по 30 кражби на ден в столицата. Той представи данни, които показват, че трайно са намалели и убийствата от 2011 г. насам.
 

Иван Иванов„Със задоволство мога да отбележа, че при съвместните ни действия, които положихме миналата година, имаме трайни намаления на регистрираните престъпления от този вид. Грабежите през 2020-та са намалели с повече от 15% спрямо предходната 2019-та година, като същевременно имаме увеличение с 6.4% на разкритите престъпления“, добави той.

„При кражбите има 19% намаляване на регистрираната престъпност, а с 2% е увеличението при разкритите престъпления. Противозаконните отнемания на МПС през 2020-та са намалени с 13% спрямо 2019, което бих казал, че има много трайна тенденция за намаляване на този вид престъпления“, каза още Иванов.

„Много пъти бяхме питани – какъв е смисълът на тези специализирани полицейски операции в малките населени места, включително защо често там са главният прокурор, министърът на вътрешните работи или главният секретар. Резултатите ясно показват защо е имало смисъл! Целта е основно осигуряването на превенция и чрез системни и безкомпромисни действия, да осигурим повече спокойствие на българските граждани, а оттам и повече доверие в държавата и в това, от което се водим, че всички са равни пред закона“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
 
Ключов приоритет в работата на ПРБ и МВР продължава да бъде борбата с трафика, производството и разпространението на наркотици, заяви още Милева.
 
Във връзка със заповед на главния прокурор Иван Гешев за периода от 15 септември до края на 2020 г. са проведени 981 операции по противодействие на разпространението на наркотици в районите на учебните заведения в цялата страна. Установени са 508 непълнолетни или малолетни лица, свързани с престъпления с наркотици. Задържани са 221 души и са образувани 297 досъдебни производства. Данните за дейността на правоохранителните институции сочат, че при различни операции срещу наркоразпространението са иззети общо 863 кг кокаин, 49 027 кг канабис, 890 кг марихуана и 360 кг синтетични вещества.
 
Акцент в изявленията на говорителя на главния прокурор и главния секретар на МВР бяха и други действия на държавните институции по опазване обществения интерес, борбата с икономически престъпления, корупцията и др.
 
В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност.
 
Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба (НСлС) , която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление.
 
В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.
 
По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.