Продължава борбата с огъня в страната. На места възникнаха нови пожари, а други бяха локализирани.

Ето каква е обстановката по области:

Област Стара Загора:

Голям пожар бушува в Сакар планина между трите села Полски градец, Светлина и Мъдрец, Старозагорско. Към мястото на пожара пътува комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН в Стара Загора, за да организира гасенето на място.

Пожар гори в Сакар планина

През 2019 г. там също горя пожар. Тогава отне на огнеборците около една седмица да го загасят. Към мястото на пожара са пренасочени тежки машини от „Мини Марица-изток“, които бяха на другите пожари в региона.

Министерство на отбраната

Хеликоптер с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили (ВВС) се включи от 16:00 часа в гасенето на пожар в землището на селото.

Министерство на отбраната

В областа втори ден военнослужещите от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово.

Министерство на отбраната

Под ръководството на капитан Герасим Златинов 20 военнослужещи продължават борбата с огъня и оказват помощ на служителите на РС „ПБЗН”-Стара Загора.

Област Ямбол:

Втори ден продължава борбата с пожара между ямболските селата Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент в община Елхово. Огънят продължава да се разраства и вече е обхванал 3500 дка", съобщи говорителят на областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова.

Продължава борбата с пожара в Елховско, който обхвана 3500 дка

Пожарът възникна малко преди 11:00 часа вчера, първоначално в около 500 дка сухи треви и храсти. Огънят успя и да се прехвърли в близкия горски масив - обхванати са 500 дка млади борови насаждения и 700 дка широколистна гора с низов пожар.

Продължават да горят 1300 дка сухи треви и храсти. На мястото са шест противопожарни автомобила, огнеборци, горски служители и доброволци.

Област Хасково:

Продължава борбата с пожарите в Хасковско, съобщиха от Областна администрация. В село Брягово продължава работата по гасенето на пожара. В стамболовското село Пътниково огнената стихия, която възникна вчера следобед, е вече овладяна.

Областна администрация-Хасково

Там остава един дежурен екип от пожарникари. Този следобед се е подпалила широколистна гора край село Светлина, община Тополовград. Пожар е възникнал и между селата Румелия и Тополово, община Маджарово. Изпратени са екипи от служители на пожарната, които да потушат огъня.

Двата големи пожара - Белица, Бисер, Черна могила и Йерусалимово, Иваново, Доситеево, са вече загасени. Има дежурни екипи пожарникари, които следят за възобновяването на огнищата

Продължава борбата с пожарите в Хасковско

Тази сутрин пристигна военно формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада за гасене на пожари и справяне с бедствията, което бе поискано от областния управител на област Хасково инж. Минко Ангелов.

Един автомобил БАТ е осигурен на терен. Също така на разположение е булдозер от пожарната за прокопаване на просеки. До следобедните часове се очаква огнената стихия да бъде овладяна.

Припомняме, че все още остава в сила обявеното частично бедствено положение на територията на общините Харманли, Любимец и Свиленград, а от снощи и в Хасково. Вчера пожарите край Любимец бяха овладени, там имаше голяма опасност да бъде затворена АМ "Марица".

Област Пазарджик:

Районната прокуратура в Пазарджик разследва причините за огромния пожар край село Левски, съобщиха от обвинението. На 8 август в землището на селото до главен път II-37, в посока от Левски към Панагюрище, неизвестен извършител по непредпазливост е запалил стърнище, вследствие на което е предизвикал пожар в горския фонд.

По досъдебното производство се извършват множество действия по разследването - оглед на местопроизшествие, иззети са веществени доказателства и дрдуги. Предстои да бъдат назначени експертизи - пожаротехническа, оценъчна и други, както и да се установи площта на иглолистната и широколистна гора, която е изгоряла. 

Пожарът край панагюрското село Левски е локализиран, прокуратурата води разследване

Днес огънят е бил локализиран. Към момента не са установени умишлени действия за предизвикване на пожара. Първоначалният срок на разследването е двумесечен.

Припомняме, че е овладян и пожарът в панагюрското село Елшица. Над 130 пожарникари, лесничеи и доброволци са на терен, разпределени по критичните точки на пожара.

Доброволните формирования от цялата страна пристигнаха с наличната си техника за овладяване на огъня.
БТА/DarikNews.bg