Ситуацията в цялата страна е динамична, но в никакъв случай не и критична. Няма жертви и пострадали на този етап и никъде няма опасност за населените места. Сериозен риск представлява, обаче, бурният и ураганен вятър - така обобщи битката с огъня главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и поясни, че днес са възникнали общо 74 пожара, като 45 продължават да бъдат действащи.

"Повече от 450 пожарникари са на терен със 117 протипожарни автомобила. Има десетки полицаи, които охраняват периметъра на пожарите. Включват се горски служители, доброволци и Министерство на отбраната", посочи Николов. 

Погасени са вече пожарите в Пазарджик, Елшица и Црънча. "Нещата са под контрол, но все още има хора, които да дежурят, но вече няма такъв проблем", успокои комисар Николов. 

В Стара Загора и Пъстрово пожарникарите контролират ситуацията, но все още има един сектор, който не може да бъде достигнат. "Огънят, обаче, е ограничен и няма опасност за населените места", посочи шефът на пожарната. 

Проблем представляват два пожара - единият е в Хасково, край Брягово, където засегнатите площи вече са над 1000 дка, а другият пожар е в Ямбол, до Елхово, също с подобна засегната територия. 

От 1 август досега пожарите в България 1601. Николов призова гражданите да не палят огън, два-три дни да бъде преустановена работата на полето т.е. да не се почистват стърнища и селскостопански терени. 

Главен комисар Николай Николов каза още, че служителите на дирекцията са много добре подготвени и отбеляза, че продължава модернизацията откъм техника на дирекцията, която вероятно ще продължи и в следващия десетгодишен период.

„Планира се значителна инвестиция в нова, модерна техника, която да влезе във въоръжение на нашите колеги. Ще имаме възможност значително и да подобрим битовите условия“, посочи Николов и отбеляза и добрата подготовка на доброволните противопожарни отряди, които са повече от 3000 човека.

nova.bg/БНР/БТА/DarikNews.bg