"Към момента няма застрашени населени места", подчерта главен комисар Николай Николов
Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отговори на въпроси на журналисти относно пожарите в страната.

Той съобщи за пожар в село в Шуменско. Изгоряла е къща, а жена е пострадала. По-рано на брифинг комисар Николов обясни, че 30 пожара действат на територията на страната.

Битката с огъня: Каква е ситуацията с пожарите в страната и какви са щетите (ОБЗОР)

100 пожарни автомобила са на място, 281 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и повече от 85 служители на Държавните горски стопанства, които полагат неистови усилия, за да овладеят ситуацията.

На въпрос какви са причините за възникването на пожарите, той обясни, че най-често предпоставките са - високите температури, сухото време и силен вятър. А причинителите над 90 % са хората.

Главен комисар Николов апелира да се преустанови за няколко дни дейността на полето и да не се пали огън, като обясни, че и най-малката искра е потенциална опасност за населените места.

"Към момента няма застрашени населени места. За съжаление вчера регистрирахме няколко изгорени къщи, в това число - пет обитаеми", каза той.