Все още остава в сила обявеното частично бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград
Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отговори на въпроси на журналисти относно пожарите в страната.

Той даде актуална информация за пожарите в Хасковско. "Личната ми прогноза е, че магистрала "Марица" няма да бъде затваряна", каза комисар Николов и подчерта, че ситуациацията е овладяна.

Битката с огъня: Каква е ситуацията с пожарите в страната и какви са щетите (ОБЗОР)

"Надявам се до вечерта да обявим, че и този пожар е овладян", допълни комисар Николов. Той обясни, че преди около 40 минути на 10-15 км от този пожар, е възникнал нов, като се полагат всички усилия да бъде потушен.

Все още остава в сила обявеното частично бедствено положение на територията на общините Харманли, Любимец и Свиленград. Той благодари на всички доброволци и обясни, че най-големият ресурс в момента е насочен в Хасково. "Там има и най-голям брой пожарни - около 40, включително и от Кърджали, Ямбол и Смолян", допълни той.

Областна администрация-Хасково

Комисар Николов обясни, че организацията, която е създадена за справяне с огнените стихии е на високо ниво. По-рано на брифинг той каза, че 30 пожара действат на територията на страната.

Междувременно пожар възникна в местността „Блатно кокиче“ край Свиленград, съобщиха от пожарната. Към момента гори и на разклона до село Брягово.

Областна администрация-Хасково

Пожарникарите полагат усилия и в потушаването на огъня край село Йерусалимово. В резултат на сложната пожарна обстановка бе необходимо спешно да се създадат предпоставки за защита на населението в засегнатите общини и райони, допълват от Областна администрация.

Областна администрация-Хасково

Припомняме, че горяха къщи в село Вълче поле. Искра от влак предизвика пожар по жп линията между Харманли и Свиленград. Край свиленградското село Момково също възникна пожар.

Областна администрация-Хасково

Горя край разклона за село Сива река. Пожар възникна край село Белица, община Любимец. Областният управител инж. Минко Ангелов отпътува по спешност за Белица още снощи.

Той координира всички действия с комисар Николай Николов до село Йерусалимово. Ангелов увери, че при необходимост ще се включат и военните.