/ БТА
На сметището край кърждалийското село Вишеград, на което се депонира боклук не само от областния град, горят отпадъци. Сигналът за пожара е подаден в 4:17 часа, няма нанесени щети или опасност за близки населени места и стопанства.

„Пожарът е на сметището в с. Вишеград. Сто дка е площта. Пожарът е локализиран и в момента се доизгасява, понеже има горене в дълбочина“, коментира Николай Кирилов, началник сектор в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали. Той обясни, че по периферията на пожара няма опасност за разпространяване, но ще се работи продължително, заради дълбочината, в която постоянно се прихващат нови отпадъци.

БТА

Два пожарни автомобила са реагирали на сигнала и са участвали в гасенето на огъня. На терен с тежкотоварна техника се работи от 04:30 часа, разказа пред БТА Димитриос Николов, който работи на обекта. 

БТА

„Освен пожарната, разбутваме боклуците с булдозер и с багер, правим бразди, които ще запълним с пръст, за да избегнем разпространение на огъня. Направили сме канали, за да не се прехвърли към нивите. Оттук нататък продължаваме със запръстяване и с вода. Няма друг начин, трябва да задушим огъня“, обясни Димитриос Николов.

Допълнителни затруднения създава и появяващият се на моменти вятър. За да се запознаят със ситуацията, обектът е посетен от представители на общинската администрация, потвърди заместник-кметът на Кърджали инж. Катя Митовска. 

Последно пожар на сметището край село Вишеград е имало преди близо шест години, а потушаването му е отнело на огнеборците дни, спомнят си работещи на обекта.
БТА