Продължава борбата с големия пожар край Златоград
Продължава борбата с големия пожар край Златоград / снимка: БГНЕС, архив

Продължава гасенето на големия пожар, който гори вече повече от 36 часа, на територията между златоградските села Аламовци и Ерма река.

Близо 150 декара са засегнати от огъня, като в момента пожара е локализиран и има горене само по границите на неговия периметър.

„Гасенето продължава с подръчни средства, на място са доброволци и служители на горските стопанства, като наш автомобил подсигурява вода за гръбните пръскачки", коментира комисар Симеон Цървуланов - директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Смолян.

По думите му районът е трудно достъпен и се налага да се върви няколко километра, за да се стигне до огнищата, а гасенето се осъществява само с подръчни средства.

„Гората е смесена и в голяма част от нея е нямало човешка намеса години наред. Има много стари дървета и образувани хралупи, които създават най-големия проблем.

Основното горене е там", добави Цървуланов. Той бе категоричен, че няма никаква опасност за населените места и хората, както и от разрастване на огнището. Снощи на място са дежурили три екипа, един на пожарната и два на горското стопанство, като е нямало усложняване на обстановката.

Големият горски пожар пламна в неделя, около 19 часа, в горски масив между землище на с. Ерма река и с. Аламовци. Причините за пожара все още се изясняват, като има няколко версии. Едната от тях е, че е тръгнал от запалени сухи треви и храсти след почистване на земеделски имот, а другата е, че има вероятност пожара да е тръгнал от ловджии.