/ Thinkstock/Getty Images
„Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия". Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, предаде NOVA.

От ГЕРБ коментираха общоевропейския доклад за върховенството на закона, който беше представен днес.

Ахладова: Докладът на ЕК е положителен и обективен

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите членки и конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети и на правителството“, допълни Дариткова. Тя подчерта и, че в доклада изрично посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта и има повдигнати обвинения.

„ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем. ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни Дариткова. 

„Това е може би първият доклад, който освен обективен е и доста положителен. ЕК акцентира върху всичко, което е постигнала българската държава, не само правителството. Аз мисля, че е обективен, коректен, отчита постигнатите резултати”, заяви Десислава Атанасова.

„Специално внимание е обърнато на противодействието на корупцията, както и изменението на конституцията. Акцентира, че има много добро сътрудничество между държава, правителство, Народно събрание и чрез председателя на НС Цвета Караянчреа, която изпрати писмо до Венецианската комисия, че се подготвят промени, които да гарантират още по-голяма независимост в съдебната система”, поясни Караянчева.

Брюксел поощри антикорупционната реформа: Бяха започнати разследвания на високо ниво

„Днес обявихме временна анкетна комисия за Конституцията. Другата тема е противодействие на корупцията. България е от страните с най-своевременни и адекватни мерки според препоръките, които се отправят постоянно като мониторинг. ЕК акцентира в борбата с корупцията, специализираните структури, тези усилия съдействат за справяне с корупцията. Подчертава се доброто взаимодействие между съдебните институции. За пръв път след 30 г. са повдигнати обвинения на действащи политици, министри, отбелязано е, че много добре работи и КПКОНПИ. Само до края на 2019 е запорирала имущество за 3 млрд. лева”, обясни Атанасова.

„Ние в Европейския парламент сме много доволни, че имаме общоевропейски доклад за върховенството на закона. Да, може би след днес много държави няма да са доволни. Докладът е обективен, за България е положителен, но има и елементи, които са показали недостатъците на системата. Точно това е и целта, да се видят недостатъците, така че да не се стига до наказателни процедури. Да могат държавите да коригират недостатъците”, обясни евродепутатът Емил Радев.

„Когато говорим за доклада за България, има няколко сериозни теми - отчетността над главния прокурор. Подчертано е, че препоръките ще бъдат съобразени. В доклада има положителни становища за работата на административните съдилища. По отношение на дължината на производство на върховните съдилища България е на първите места”, обясни още Радев.

Законът за достъп до обществена информация е силен инструмент за гражданите и журналисти. Има закон за медийните собственици, трябва да направим ясно кой е собственик на всяка една от медиите. СЕМ е оценен като независим орган, както и КЗК. Също така ЕК приветства борбата с корупцията в частния сектор. ЕК очаква окончателни присъди по делата за корупция по високите етажи на властта. Мисля, че докладът е положителен”, каза Емил Радев.

Докато управляващите са доволни от доклада, то лявата опозиция и президентът наблегнаха на забележките в него. И партията на Нинова, и Румен Радев заявиха, че не са изненадани от констатациите на Брюксел.

Президентът бе лаконичен в оценката си за доклада за върховенството на закона, публикуван от ЕК. "Ами аз това нещо го говоря от много отдавна", каза само той.

„Докладът на Комисията не е изненада за нас. Ние многократно сме подчертавали тези проблеми. Трябва да разберем и Комисията да се престраши да каже, че липсва каквато и да е индикация, че правителството и управляващото мнозинство имат воля за решаването на проблемите. Докладът не споменава наличието на такава воля”. Това каза Крум Зарков от БСП на брифинг след публикуването на докладите на ЕК за върховенството на закона в страните членки.

„Това, че има корупция не е новина. По страниците на доклада е отбелязано, че 80 000 знаят, че тя е разпространена в България, те са и на площада”, коментира още депутатът от БСП.

„В този доклад, който е различен от Механизма за сътрудничество и проверка, многократно се споменава, че механизмът остава. ЕК ще вземе крайното си решение за продължаването му, което поставя България, заедно с Румъния, в качество на наблюдавана страна”, разясни още Зарков.

Докладът започва с главния прокурор и проблемите, свързани с институцията. Медиите са разработени в цял раздел много подробно и изключително критично. Мисля, че и двата проблема са от еднаква степен по важност”, добави още Зарков.  

Според него „затвореното управление” стеснява гражданското общество като начин за правене на политика.
NOVA