/ БГНЕС
България благодари на Европейската комисия за този доклад, който прави преглед на прилагането на принципа на върховенството на правото. Докладът е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК. Това заяви правосъдният министър Десислава Ахладова, коментирайки новия доклад на ЕК по новия механизъм за върховенството на закона.

„Комисията акцентира върху сфери, приоритетно насочени, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС, като тези области съвпадат с приоритетите на правителството. ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество“, каза Ахладова и добави, че в доклада се посочват започналите в началото на годината серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите са били повдигнати обвинения.

„Става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони. По тези дела се работи активно с Германия и Италия, включително и чрез използване на механизмите за сътрудничество на „Евроджъст“.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че в последните години намалява времето за разглеждане на административните дела“, посочи още тя и добави, че страната ни декларира готовност да изпълни и решението „Колеви“ като поеме пред ЕК ангажимент да изиска становище от Венецианската комисия по предложените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт в съответствие с конституционната рамка.

Министърът уточни, че комитетът на министрите е приел решение, с което е дал висока оценка на стъпките, предприети от властите за справяне с проблемите, изложени в неговата междинна резолюция от декември 2019 г.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор, който да може да разследва главния прокурор, ще се чака становище на Венецианската комисия.

„ЕК акцентира и върху усилията на българското правителство за борба с корупцията. Консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с корупцията“, заяви тя и добави, че на властите ще бъде предоставена достатъчен ресурс за ефективна борба с корупцията и да запазим високия процент на БВП, който се предоставя на Съдебната власт и е най-висок в ЕС.

Десислава Ахладова обяви, че на 18.09.2020 г. страната ни е изпратила писмо до Венецианската комисия, с която иска становище по предложения проект на нова конституция и едва тогава ще започнем да работим по нея.

„Целта е да постигнем съответствие с принципите и общите стандарти със Съвета на Европа, както и изпълнение на конкретни препоръки, отправени към българските власти. В съответствие със становището на комисията ще работим за постигане на широк политически консенсус за осъществяване на тази реформа“, добави още тя.

Ахладова отбеляза, че в доклада се посочва, че българското законодателство предоставя основни правни гаранти за дейността на журналистите и медиите и подчертава, че законът за достъп до обществена информация се е доказал като силен инструмент за разследващите журналисти и гражданите.

„За гарантиране на свободата на медиите и плурализма България има приети правила и прилага нормативна уредба по отношение на декларирането на медийната собственост, съгласно Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Доставчиците на медийни услуги декларират и регистрират своите действителни собственици в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Съществува и още един механизъм за деклариране по реда на Закона за мерките срещу пране на пари. България прилага и законодателство за защита и условия за разширяване на конкуренцията и свободната инициатива в стопанската дейност. В сферата функционират и контролни органи – СЕМ и КЗК“, припомни правосъдният министър.

Ахладова коментира твърдението в доклада, че липсва законова регламентация за лобизма, през 2016 г. е била установена в едва 6 страни-членки и увери, че България подкрепя такава инициатива и установяването на такъв режим, и ще започне проучването на добри практики, които ще бъдат успешни у нас.

„Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране върховенството на правото в България, като член на ЕС и готовността на страната за активно участие в диалога за върховенството на правото“, каза в заключение министър Ахладова.
БГНЕС