Принудително водят девет свидетели по дело срещу разградски лихвар
Принудително водят девет свидетели по дело срещу разградски лихвар / снимкa: DarikNews, Радка Минчева/

Девет от свидетелите по дело срещу разградски лихвар ще бъдат доведени принудително в залата на Разградския окръжен съд. Иван Стойчев е подсъдим заради незаконно отпускане на кредити между 4000 и 300 000 лева в периода 1999 – 2005 г. Санкцията, която Наказателният кодекс предвижда за подобно престъпление, е лишаване от свобода от 3 до 5 години и конфискация на половината от имуществото на извършителя.

 

Деветимата свидетели, сред които и трима известни разградски бизнесмени, не се явиха на първото заседание на процеса срещу Иван Стойчев през декември, затова магистратите постановиха мярка "принудително довеждане". Стойчев е подсъдим заради отпускане на незаконни кредити между 4000 и 300 000 лв. в периода 1999 г. – 2005 г.

 

Столичният адвокат Васил Василев защитава разградския лихвар. Второто заседание по делото е насрочено за три дни, очаква се да бъде изслушано и вещото лице от Русе. Ще бъдат присъединени по делото и справки за частните дела, водени срещу Стойчев в съдилища в Русе, Търговище и Варна.

 

Преди два месеца повече от 40-те  разпитани свидетели обявиха, че не помнят подробности за начина на отпускане на кредита, нито за начислените им лихви, наричани от Стойчев "неустойки". Заради противоречия в изявленията се наложи няколко пъти магистратите да четат показания, дадени на досъдебното производство пред съдия.