На закрито заседание в парламента изслушаха вътрешния министър Иван Демерджиев и председателя на ДАНС Пламен Тончев по казуса със задържания у нас британец, издирван с червена бюлетина от Интерпол. Изслушването е по искане на ГЕРБ-СДС.

Заседанието беше закрито заради класифицирани данни, които могат да бъдат изнесени.

Искането за тяхното изслушване бе внесено от Христо Терзийски от ГЕРБ-СДС и бе гласувано със 143 гласа "за", "против" 44 и двама въздържали се. Точката бе включена в седмичната програма за днес като шеста точка.

Опасен, въоръжен и агресивен: Задържаха у нас британец, издирван от Интерпол за тероризъм

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, бе задържан във вторник в село Любеново, община Никопол. Той е бил заловен от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото.

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) обясни, че на фона на битова престъпност, стрелба по полицейски управления, убийства, катастрофи, сме стигнали дотам да си говорим вече за терористи, задържани на територията на България, издирвани с червена бюлетина, влезли у нас. За да не правим неинформирани изказвания, най-правилно е да чуем хората, които могат да ни представят фактите, посочи депутатът.

А въпросите са много, народен представител е замесен в това, добави Манев. Нали на всички е ясно, че партньорските служби от Великобритания ще се заинтересуват от депутат, помагал по административни проблеми на терорист, изтъкна депутатът. По думите му на фона на проблемите с невлизането ни в Шенген ще ни зададат и въпроса как терорист е влязъл в страната ни. Тези въпроси ние ще ги зададем тук, днес, не трябва да си заравяме главата в пясъка, заяви представителят на ГЕРБ-СДС и поиска конкретни отговори.
Десислава Антова/ БТА