/ Gulliver/Getty Images
28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан днес в село Любеново, община Никопол. Той е бил заловен от спецполицаи в частен имот до ферма за биоземеделие в селото. По неофициална информация фермата е на депутат от 45-ото и 46-ото Народно събрание, съобщава БНТ.

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Край Плевен задържаха издирван с червена бюлетина от Интерпол. Акцията е станала днес в с. Любеново, около 14:00 часа, каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Мъжът остава в ареста за 72 часа, прокуратурата ще иска постоянния му арест от съда в Плевен. След това започва и производството по екстрадиция

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.

Ще бъдат изискани и преведи документи за какво точно се издирва, съобщава 24 часа

По линия на международния обмен е станало ясно, че в дома му във Великобритания са били открити взривни вещества и чертежи за взривни устройства.както и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси.

Смята се, че Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство. 

Пред БНТ депутатът от "Демократична България" Албена Симеонова отрече британецът да е задържан до нейната ферма и заяви, че няма нищо общо с него.

    - Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

    Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

    - Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък.

    Дядо му живее в България и той е британец, така ли?

    - Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен, категорична беше Албена Симеонова.
БНТ/24 часа/ Димитър Абрашев, БТА