/ БГНЕС
Въпрос на отговорност на всеки български държавник е да бъде редом до наследниците на пострадалите. Нека да е ясно, че няма да забравим пепелищата, които погълнаха не само домове, имане, но и човешки съдби. Това каза тази вечер в историческата местност Петрова нива държавният глава Румен Радев.

Там той участва в националния възпоменателен събор по повод 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си държавният глава заяви, че е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята. Президентът каза, че това е единственият европейски начин да постигнем завета на Георги Кондолов.

Румен Радев присъства и на отслужването на заупокойна молитва в храма "Света Петка". След това той прие почетния строй на представителните армейски части.

Съборът на Петрова нива се провежда под почетния патронаж на държавния глава. Негови организатори са община Малко Търново, Съюзът на тракийските дружества в България и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас. На събитието в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание тази вечер присъстваха народни представители, общественици, кметове от региона, стотици хора. Традиционно честването завърши с тържествена заря проверка.
БТА