/ БГНЕС, архив
От смелостта на новия главен прокурор зависи успехът му
101781
От смелостта на новия главен прокурор зависи успехът му
  • От смелостта на новия главен прокурор зависи успехът му
От смелостта на новия главен прокурор зависи успехът му, заяви държавният глава Румен Радев по време на поредната дискусия по повод предстоящия избор на нов обвинител №1, чийто мандат съвсем скоро изтича.

Кога избират новия главен прокурор?
 
Президентът се обяви за повече прозрачност и отхвърли критиките, че се намесва в работата на независимата съдебна власт. Инициативата си за разговори и срещи около избора на наследник на Сотир Цацаров Радев нарече "риск, който си е заслужавал".
 
„Тук много точно беше повдигнат въпросът за колективната безотговорност. Тя не е само заболяване на тази система, тя е общонационална болест. Нейната благоприятна среда е най-вече в парламента. България трябва да върви към повече поемане на еднолична отговорност. Този, който има амбицията да управлява, да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност. И трябва законите така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност“, заяви Румен Радев.

Борисов и Радев си разменят реплики по темата за избор на нов главен прокурор

„Когато аз съм бил командир в една строго йерархична система и съм отговарял за здравето и живота на своите подчинени, за тяхната готовност да си изпълнят задачите, аз съм носил еднолична отговорност. Но така е построена системата. И там мога да променям системата и знам как да го правя“, каза още президентът.
 
„България ще бъде повече модерна държава, когато тези, които управляват и вземат решения, не се крият зад други“, допълни той.