Президентът Румен Радев отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който нарече диктатура служебните правителства:  "Аз не искам да слизам до нивото на говорене на г-н Борисов и ако трябва някого да обвиняваме, че той отново започва да говори по този начин - това са Петков, Василев и Христо Иванов, които му подариха индулгенцията, легитимацията и възможността да говори отново по този начин".

Според президента в своята изнервеност Борисов е нарушил един стар принцип: "В дома на обесения не се говори за въже". 

Припомняме, че в неделя Борисов заяви "Две години и половина знайни и незнайни министри ни управляваха, докато траеше този хаос, безвремие, едно нищо. И всички тези служебни кабинети бяха посочени еднолично от един човек - това е диктатура".

Борисов: 2 г. и половина ни управляваха служебни кабинети на един човек – това е диктатура

"Г-н Борисов аз се чудя как повдига отново темата за магистралите, кои магистрали? Преди да е дал отговор на въпроса къде отидоха чувалите с пари от неговите магистрали, защо се разпадат", запита Радев.

Президентът коментира темите с насилие от последните дни. "Под силата на обществения натиск органите най-сетне реагираха адекватно на недопустимото варварско деяние в Стара Загора" заяви той пред журналисти.

Той допълни, че според него обществото трябва да продължава да оказва натиск.

Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева


"Будят тревога анализацията на фашистки тези и деяния в последните месеци. Виждате, че формите преливат от агресия, изготвят се списъци на неблагонадеждни журналисти, интелектуалци призовават за контрол и цензура над медиите, а в същото време се заличава паметта за антифашизма", коментира президентът.

"Не е проява на добър вкус да се оправдават нелепите промени в Конституцията с точно това деяние, което се случва в Стара Загора, необходими са промени в различни закони, които да поставят ясни критерии за нарушенията на закона и за тежестта на наказанията", допълни Радев.

На въпрос как ще коментира внесения проект на три партии, който включва значително ограничаване на правомощията на президента при избор на служебно правителство, президентът отвърна: "Проектът за промени в Конституцията е част от настъплението срещу демокрацията".