Внесоха подготвените промени в Конституцията, които засягат съдебната система, както и смяната на националния празник на България.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС единодушни: 24 май трябва да стане националният празник на България

Законопроектът беше внесен в деловодството на парламента от председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заместник-председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова и депутатът от ДПС Ертен Анисова.
 

промени в Конституцията
БТА

 



Подготвените промени в основния закон са подписани от 166 депутати - от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. "Така се гарантира във висока степен мнозинството за прокарването на идеи за промени в Конституцията”, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Промените засягат съдебната система, като се предвижда намаляване на правомощията на главния прокурор и разделяне на ВСС на съдийски и прокурорски съвет.

ПП ДБ ГЕРБ Конституция
БГНЕС

Преди дни президентът Румен Радев нарече проекта за промени в Конституцията "юридически неграмотен", а това по думите му "се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите".

Радев: Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята

От трите формации са подготвили и промени в начина, по който държавният глава ще сформира бъдещи служебните правителства.

"Предлагаме президентът да си избере за министър председател едно от трите лица - председателя на Народното събрание, управителя на БНБ или ръководителя на Върховния касационен съд. И по предложение на този кандидат-премиер вече да бъде номиниран състава на служебния кабинет. По този начин се създава автономност на това правителство, защото в противен случай то зависи само от един човек", заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

“Ние подкрепяме безусловно внесеният проект за Конституция. Няма да внасяме свои предложения”, заяви Делян Пеевски от ДПС.
 

Пеевски
Георги Димитров


“Проведохме среща с Христо Иванов и Кирил Петков по темите. Подкрепяме ги, вече между първо и второ четене ще решаваме, но вървим по пътя”, каза още депутатът и обясни, че единственото, което са поставили е несъгласие с ограничение на мандатите на кметовете до два.

Пеевски обясни, че за момента подкрепят идеята 24 май да е националният ни празник, но ще го коментират с колегите.

“Ние се съгласихме да не търсим авторство, а да застанем зад промените в Конституцията. По отношение на промените в глава съдебна власт имахме дълги обсъждания и заедно с останалите две групи стоим зад тях”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова, предаде репортер на БГНЕС.

Тя обясни, че в текстовете за инспектората ГЕРБ имат по-голям превес. “Индивидуалната конституционна жалба съществуваше и в нашия проект на Конституция, който бяхме обявили малко повече отпреди две години. Намерихме добър експертен баланс и този баланс се демонстрира, че събрахме тези шест подписа. Това гарантира, че има мнозинство до края на годината да се приемат промените в Конституцията”, поясни Атанасова и продължи:

“Преди дни казахме, че сме категорично против да се ограничават изборните длъжности в местната власт. От ДПС и ПП-ДБ приеха това предложение и така заедно намерихме съгласие”, заяви още тя, след което обясни, че теми, които са обсъждали дълго са били служебното правителство. “Предложили сме как да бъде конструирано. Смятаме, че има балансирани текстове”, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ- СДС Десислава Атанасова.