Опитът да се изтрие 3 март от националния календар е покушение срещу историята. Това заяви президентът Румен Радев след участието си във форума „Автомобилната индустрия среща властта“ във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

"Когато нямаш решения за настоящето и за бъдещето, започваш война с миналото. Това е покушение срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода", съобщи президентът. От думите му стана ясно, че той е твърдо против "такива експерименти", а референдум по темата ще раздели още повече обществото ни.

ПП-ДБ предлагат 24 май да стане национален празник

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен", каза той. Според него това се вижда, както от конституционистите, така и от гражданите.

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система за правосъдна реформа обществото ни очакваше да види работещи решения, водещи до справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система. Вместо това ни се сервира национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права и прегазвана на принципи за баланс между властите. Това е една открита заявка за превземане на съдебната власт", категоричен бе той.