"Очевидно е, че курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната", това каза президентът Румен Радев пред журналисти, преди да отлети за Австрия.

"Аз не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България, защото основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани", допълни президентът.

Радев: Дано Конституцията да не се използва като параван за интимните сцени между някои партии

"Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас, не бива да ни успокоява, защото виждаме, че бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема и гледат на тази война сякаш на театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители", посочи Радев.

Според него в интерес не само у нас, на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на всички възможни пътища за възстановяване на диалога и мирните преговори, а не по думите му, захранване на този конфликт с нови и нови оръжия.

На въпрос дали има напрежение между президента и правителството, Радев отговори "То е очевидно, че има напрежение".

Той призова за трезва оценка за мястото и ролята на България в конфликта между Украйна и Русия.

"Още нещо искам да призова новото правителство и министерството на отбраната - да се грижи повече за българската армия, а не за чуждата", допълни той.

Според него напрежението между партньорите в управлението е проличало още в структурирането на самото правителство. По думите му е имало наивност в изобилие. "Липсваха няколко важни неща - липсваше коалиционно споразумение, липсваше управленска програма и предварителна договорка за втория ешелон на властта - именно заместник-министри и областни управители", заяви президентът Радев.

Той допълни, че за него ще бъде много трудно решаването на тези въпроси на фона на текущите проблеми и задачи.