Президентът очаква истината за подслушванията да излезе наяве
Президентът очаква истината за подслушванията да излезе наяве / Дарик Габрово

Служебното правителство от днес стартира инициатива за приоритетно разплащане на дължимите пари от държавата към бизнеса, към малките и средни предприятия. Това съобщи в Габрово президентът Росен Плевнелиев. По данни на Министерство на финансите дължимите суми са около 109 милиона лева, като от тях между 25 и 30 милиона са на малки и средни предприятия. Те ще бъдат първи и ще получат своите пари обратно от държавата.

Президентът Росен Плевнелиев информира, че през следващата седмица министерствата ще посочат кои точно са бенефициентите. Дължимите от държавата пари ще се разплащат първо, експресно и приоритетно към малките и средни предприятия. Очаква се до десетина дни ще бъдат разплатени 25 - 30 милиона лева.

Относно сигнала за незаконното подслушване президентът коментира, че в България има правила за използване на СРС-та, има и институции, които отговарят за това дали се спазват правилата.

"Радвам се, че прокуратурата реагира много бързо на този сигнал, радвам се, че главният прокурор се ангажира със силни екипи и ясни срокове за проверка. Очаквам МВР да окаже пълно съдействие и, разбира се, истината трябва да излезе на яве - такава каквато е и не само дали са ползвани, а имало ли е контрол. За мен е изключително важно институциите да бъдат на място и да се носи отговорност. Правилата трябва да се спазват. Не трябва да има капчица съмнение, че президентът на една държава, както министри и лидери на политически партии могат и не дай си боже, да са на подслушване извън правилата. Не си го помислям, но ако се докаже, ще трябва да се реагира много категорично", каза държавният глава.

По темата за поредните сигнали, подадени от Яне Янев за министри от служебното правителство, президентът коментира, че предвижда да организира курс на обучение по Конституция, по правила и по тяхното спазване в президентската институция и ще бъде радостен, ако различни представители на политически сили, които 15 години разхождат едни папки на ляво на дясно наистина по-скоро се отнесат сериозно към правилата на държавата.

"Идват избори, но вярвам, че нацията гласува доверието на тези, които излизат с конкретни ангажименти как да решават проблемите на нацията, а не с ежедневните коментари и с разхождане на папки", каза Росен Плевнелиев. Президентът апелира към българските политици да бъдат сериозни и да поемат ясни ангажименти, като излязат открито и честно пред българските граждани и им кажат какво смятат да направят за тях в тази тежка и трудна ситуация, а не да измислят от днес за утре измислени скандали и да разхождат неверни данни и папки, само защото вярват, че и по този начин могат да се печелят избори.

Президентът подчерта отново, че не трябва и не иска да влиза в ежедневни сапунки и в интригите на един или друг. По стратегическия за габровци проект за Тунел под Шипка президентът коментира, че държавата е осигурила 77 милиона лева. Има избран изпълнител, но има процедури по обжалване, които трябва да приключат. В момента, в който се разрешат тези проблеми, строителното разрешение на тунела ще бъде издадено в същия ден и строителят ще започне да работи на следващия ден. Ако нямаше тези обжалвания, ние днес щяхме да правим първа копка.

Президентът Росен Плевнелиев днес беше на посещение в Трявна и Габрово. Той посети SOS детско селище Трявна, срещна се с бизнеса в Габрово, повече от два часа разговаря с граждани в мобилната приемна на президентството.

Други новини от Габрово