Президентът: 4 февруари 1997 трябва да влезе в учебниците по история
Президентът: 4 февруари 1997 трябва да влезе в учебниците по история / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Събитията от четвърти февруари 1997 година трябва да влязат в учебниците по история, това заяви президентът Георги Първанов по време на дискусия на тема „4 февруари – десет години по късно”.

Президентът заяви още, че следващите 50 години могат да минат в спорове за датата 4 февруари и българските историци може да са затруднени как да отделят вярното от измисленото.

Тук не съм като президент, а като участник в събитията и не мога да бъда безпристрастен, каза Първанов и допълни – бяхме изправени пред опасността да сформираме правителство, което на третия ден да подаде оставка.

Държавният глава акцентира още и върху идеята за спазването на гражданския мир преди 10 години. Лягахме и ставахме с молитвата да не се пролее и една капка кръв, каза Георги Първанов.

Той подчерта, че е привърженик на еднопартийното управление, но не е сигурен, че следващата коалиция, която ще управлява България, няма да бъде още по-разнообразна от сегашната. Първанов завърши речта си, че за него образец за лидерство през последните 17 години е Николай Добрев.