/ iStock/Getty Images
Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция.

Това се казва в позиция на „Дондуков“ след днешната пресконференция на Специализираната прокуратура. Нейният административен ръководител Валентина Маджарова коментира, че представители на обвинението никога не са нахлували в сградата на президентството, а са били поканени от административен секретар.

Валентина Маджарова: Специализираната прокуратура е атакувана, защото работи

"Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна", се казва още в позицията на администрацията на държавния глава.

Съдът реши окончателно: Всички арести след акцията в президентството са незаконни

От президентството заявяват също така, че „дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично е отправяла внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция“.