/ nova.bg
Работата на прокурорите от Специализирана прокуратура в последната година е на изключително високо ниво, това заяви на пресконференция административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която представи своя екип, отчет и подробности за работата на институцията и отговори на актуални въпроси.

„Магистратите спазват закона и изпълняват задълженията такива, каквито мъдрият законодател им е делегирал. За миналата година сме приключили, въпреки корона кризата, огромен брой дела. Лично аз съм доволна от обстоятелството, че са на лице и 192 влезли в сила осъдителни присъди. Доволна съм и от обстоятелството, че са на лице влезли в сила присъди по отношение на корупционни престъпления“, посочи Маджарова.

Избраха Валентина Маджарова за ръководител на Спецпрокуратурата

Компетентността на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на корупционни престъпления е в сила от 5 ноември 2017 г., като всички досъдебни производства, които са образувани към тази дата, остават за приключване в съответните окръжни и районни прокуратури, заяви от страна говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев и допълни: „Искам да ви припомня, че тези разследвания са изключително сложни и в по-голямата степен те се явяват дела с фактическа и правна сложност. По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд“.

През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 56 лица са предадени на съд, 5 от тях са признати за виновни. Няма оправдателни присъди, всички други лица в момента се намират в съдебна фаза, посочи говорителят на Спецпрокуратурата.

,,От тези 274 дела през 2020 г., касаещи корупция по високите етажи на властта, са приключени повечето, като 56 лица са предадени на съд. Това означава, че за тези 56 лица, в т.ч. кметове, заемащи висши властови позиции, вървят съдебни процеси, които са публични. В Специализираната прокуратура се работи много и ще продължим да спазваме закона", допълни административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова и уточни: "Факт е, че Специализирана прокуратура е атакувана от доста дълго време. Факт е, че не спряхме да работим. Специализираната прокуратура е атакувана не защото не работи, а защото работи. Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени и от всички европейски партньори". 

Тя поясни още, че се явява прецедент фактът, че два от казусите, по които е работила Специализирана прокуратура, намират специално място в Доклада на Евроджъст.

„Никой не може да отрече, че Мониторингът по тема организирана престъпност за България отпадна единствено и само в резултат на труда на магистратите от Специализираната прокуратура. Реши се и проблемът с телефонните измами", допълни тя.

Международна операция с участието на Специализираната ни прокуратура за неутрализиране на престъпна група за измами с ДДС при внос на коли"Основания за отстраняване на главния прокурор, с оглед мотивите, каквито са изтъкнати, не са налице", заяви своята лична позиция по случая ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова по време на пресконференцията.

Миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков изпрати сигнал до правосъдния министър проф. Янаки Стоилов с данни за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев. След това министър Стоилов упражни законовото си право да внесе във Висшия съдебен съвет искане за започване на процедура за освобождаване на главния прокурор. То ще бъде разгледано от Пленума на ВСС на 22 юли.

"За мен това искане е политическо", каза още Маджарова.

По повод единия от мотивите на министър Рашков - действията на прокуратурата в сградата на президентството от 2020 г., тя каза, че магистрати от Спецпрокуратурата никога не са нахлували в сградата на президентството.

"Магистратите са извършили действия по разследването, след разрешение от съда, те фактически пристъпиха на територията на президентството след покана и при спазване на вътрешните правила, и те бяха въведени вътре от административен секретар на президентството", допълни тя.

По повод другия мотив в сигнала - за изнасяне на данни от СРС-та в медиите от страна на прокуратурата, Маджарова обясни, че са били изнасяни единствено веществени доказателства, които са в резултат прилагането на СРС, които обаче са явни, а не секретни и са били дебатирани в публични съдебни заседания.