/ iStock/Getty Images
Международна операция с участието на нашата Специализирана прокуратура по повод мащабно разследване на италианските власти. Неутрализирана е престъпна група за измами с ДДС при внос на нови и употребявани автомобили. Към момента около 60 души са задържани като заподозрениВ България няма арестувани, съобщиха от Специализираната прокуратура.



От Специализираната прокуратура дадоха повече подробности как точно са действали и каква е била схемата с близо 200 автомобила:

„Разследването на схемата е започнато от Финансовата гвардия на град Пескара в Италия под надзора на прокуратурата на града. Касае се за данъчни измами във връзка с продажбата на МПС-та. Схемата е била следната – граждани на Италия купуват автомобили от Германия, като чисто документално същите автомобили са били продадени и изнесени в други държави от ЕС, като Чехия и България. По този начин е ощетен бюджетът на италианската държава, като не е внесено съответното ДДС“, заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Международното сътрудничество във връзка с изпълнение на европейските заповеди за разследване е осъществено от координационния център на Евроджъст, където са взели участие националните бюра на Италия, България, Германия и Чехия, посочиха още от спецпрокуратурата.

Не е установено участието на българи в престъпната схема. 

„В България е пристигнала една европейска заповед за разследване, като са извършени множество действия по разследване, но не е установено участието на български граждани в престъпната схема, няма и нанесени щети за България. Просто сме помогнали на колегите от Италия да проведат едно бързо и качествено разследване“, допълни още говорителят на Специализираната прокуратура.

"Става въпрос за много скъпи коли, които са продавани на много ниски цени в Италия, а след това са прехвърляни чисто документално в Чехия и България, като по този начин е ощетяван бюджетът на Италия. Около 60 души са задържани към момента в четирите държави на ЕС. Нанесените щети са над 5 млн. евро. Те са извършвали първоначално една вътрешна доставка от Германия в Италия и след това фиктивно, за да не плащат ДДС-то в Италия са правили продажби в Чехия или България, защото това е вътрешно-общностна доставка и не се дължи ДДС", обясни още веднъж Кръстев.
БТА