/ iStock/Getty Images
Всички арести след акцията в президенството са незаконни. Това реши Софийският административен съд, който потвърди решението на Софийския районен съд от ноември миналата година, посочва NOVA.

Сред тях е арестът на съветника на президента по сигурността и отбраната Илия Милушев е незаконен. Според магистратите, при задържането му от прокуратуратане са представили информация какво престъпление е извършил Милушев. Нямало е данни и какво престъпление се предполага, че може да извърши, ако остане в кабинета си.

Според Районния съд в заповедта за задържане, издадена от СДВР, няма "конкретни и обективни данни, сочещи на обосновано предположение, че лицето, спрямо което е постановено задържането, е извършило или е съпричастно към извършването на престъпление". Също съдът посочва, че заповедта е издадена в нарушение на Закона за МВР и следва да бъде отменена.

Арестът на Пламен Узунов е незаконен

В края на март тази година след друго съдебно решение, Милушев получи обратно допуска си до класифицирана информация. Прокуратурата тогава твърдеше, че като съветник по сигурността той е подбудил бивш разузнавач да му предаде секретни документи, хвърлящи съмнения върху управленските качества на шефа на Държавната агенция "Разузнаване".
Папката, според държавното обвинение, трябвало да се предаде на държавния глава Румен Радев.

Милушев беше задържан през юли 2020 г. при акция в сградата на президентската институция. Тогава бяха задържани още президентският секретар Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков. На Милушев му беше повдигнато обвинение за подбудителство към длъжностни престъпления, но по-късно беше освободен под парична гаранция.

Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков получиха обвинения за участие в престъпно сдружение с цел търговия с влияние и длъжностни престъпления. Те също бяха освободени под парична гаранция, наложена им от прокуратурата.
Арестите на Узунов и Бобоков бяха обявени от съда също за незаконосъобразни.

 
NOVA, БТА