превозвачи
превозвачи / БГНЕС
Превозвачите пак плашат с протести в Брюксел
97865
Превозвачите пак плашат с протести в Брюксел
  • Превозвачите пак плашат с протести в Брюксел
Съюзът на международните превозвачи ще организира многонационален протест в Брюксел, ако България не получи подкрепа по спорните текстове в „Мобилен пакет 1“ при гласуването в Европейския парламент в началото на юли, заяви Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза. Причина за планиране на крайната мярка е решението на евродепутатите от края на миналата седмица да отхвърлят гласуваните в Транспортната комисия текстове, които за пръв път допуснаха компромис по отношение на българските искания.
 
Последното решение на Европарламента ни отдалечава от търсения компромис, каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Създалата се ситуация ни кара да мислим, че старите страни членки нямат намерение да се съобразят с каквито и да е аргументи от новите държави в блока, изтъкна той.
 
 Затварянето на магистрали и инициирането на референдум за излизане от Европейския съюз са крайни мерки, но ще се наложи да бъдат използвани, ако в европейските институции няма диалог, чуваемост и аргументи, заяви Ангел Траков.

Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи
Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи/БГНЕС

"Всички знаем, че магистрала се затворя с ТИР, само с един ТИР. Не искаме да стигаме до ситуация да затваряме магистралите към Европа, искаме конструктивен диалог с европейските овластени структури. Преди техния триалог искаме аргументи и лоялно планиране със страните членки доброволно, в духа на европейските ценности за общ пазар и равнопоставеност. Съвсем скоро, в началото на юли отново има гласуване в ЕП, ще изчакаме да видим какво ще се случи там. В рамките на няколко дни имаме срок, в който ще предложим отново текстовете към нашите евродепутати, за да могат да търсят те съмишленици и съюзници в борбата. Ще изчакаме гласуването и оттам нататък вече ще подготвим бъдещите си действия като протести", каза той.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев
Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев/БГНЕС

Решението на евродепутатите от миналата седмица, което отхвърля гласуваните в транспортната комисия на ЕП текстове, ни отдалечава от намирането на търсения компромис, подчерта Йордан Арабаджиев. "Създалата се ситуация ни кара да мислим, че старите държави членки нямат никакво намерение да се съобразят с каквито и да било аргументи от новите държави, които чисто географски попадат в периферията. За всички нас от тези страни предложенията са неприемливи, защото по отношение на международния транспорт географията е важна", каза той.
 
От Съюза на международните превозвачи посочиха, че са подготвили текстове, които да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Европейския парламент и призоваха всички 17 български евродепутати да ги подкрепят и да се опитат да привлекат съмишленици от другите засегнати страни от Централна и Източна Европа.