/ пресцентър, Министерски съвет
Няма по-добро място от Европейския съюз, няма по-добра и демократична организация затова и няма смъртно наказание. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно вълната от евроскептицизъм в разгара на пандемията от коронавирус.

Европейският съюз е създаден на базата на свободните хора, на демокрацията, на правата и свободите. И когато такава голяма свобода е дадена, командно-административният подход много трудно сработва, посочи Борисов и добави, че в ЕС всеки има мнение.

Спешно подаваме документи за влизане в чакалнята на Еврозоната (ВИДЕО)

Европейската комисия е създадена да работи при координация в нормални условия, сега, изведнъж тя трябваше да мине и да работи като НАТО, като щаб и може би тук трябваше да се помисли в тази посока, защото военизираните държави по-добре се справят в такива моменти.

Ако имахме общо европейско здравеопазване, щяхме да се справим много по-бързо. Говори ли сме за общоевропейска отбрана, ама само си говорим, коментира още премиерът и уточни, че до подобни решения досега не се е стигнало, не защото ЕК е лоша, а защото всяка една държава-членка се води от своите вътрешно-политически проблеми.

Финансовите министри на еврозоната с план за излизане от кризата

Както президентът Радев казва – едни са производители, други са продавачи, посочи Борисов. ЕК и Урсула фон дер Лайен правят максимума, но те още веднъж са доказателство, че когато оставиш цели икономики, цели индустрии заради печалбата да отидат в други континенти и не се подсигуриш за подобни ситуации, мисля, че като поука, като урок ще бъде издаден и повече няма така да ни изненада, каза Борисов.

Нашата икономика е тясно свързана с тази на Австрия и Германия. Без да заработи производството им, няма как да тръгнат нещата и при нас. Особено в автомобилния бранш, машиностроенето. Глобално трябва да се реши въпросът с коронавируса.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 10 април 2020 г.

България ще кандидатства за членство в Европейския банков съюз и ЕРМ2 - т. нар. "Чакалня" на Еврозоната до края на април. Няма смекчаване на условията за членство и за одобрение, казаха премиерът и министърът на финансите Владислав Горанов. Това е единствен правилен начин за излизане от кризата, каза Борисов.

За нас тази мярка е изключително важна, за да си гарантираме финансиране, защото не знаем колко ще продължи кризата. Европа отлично знае колко сме дисциплинирани с най-нисък външен дълг, изградили сме доверие, което да ни помогне и сега, каза Борисов.

Горанов: Банкова ваканция няма, ваканцията е само ученическа (ВИДЕО)

Продължаваме по предварително одобрение план за членство в ЕРМ2 и Европейския банков съюз. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно планът, който сме набелязали за кандидатстване. Следващите седмици ще работим за последния елемент на този план, каза финансовият министър. Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени. Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, каза Горанов.

Европейската централна банка и Европейската комисия препотвърдиха своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната, подчерта той.

Последната стъпка е формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече изпълни този план. Другата банка го е изпълнила на 70% и остава още малко да се довърши препоръката. Така и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно те ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Европейския банков съюз - това е и условието да се присъединим към Европейския банковия съюз и към ЕРМ2, посочи Горанов.
БГНЕС, БТА